Přehled nejdůležitějších postav

Sherlock Holmes a John Watson

Sherlock Holmes

Narodil se roku 1854. Studoval na významných anglických univerzitách, ale studia nedokončil. Na konci sedmdesátých let 19. století se začal živit jako soukromý detektiv a poradce. Roku 1881 se seznámil s doktorem Johnem Watsonem, se kterým z finančních důvodů sdílel Londýnský byt 221b Baker Street. Později se jinak nepříliš družný Holmes s Watsonem silně spřátelil. Řešení případů zanechal až roku 1904, kdy odešel na odpočinek a věnoval se chovu a studiu včel na malé usedlosti v Sussexu. Podílel se ještě na zadržení německého špiona v předvečer velké války. Poté o něm již nejsou zmínky.

Sherlock Holmes je často popisován jako vysoký, hubený muž tmavých vlasů, šedých očí a uhlazeného zevnějšku. Rád kouří nejen dýmku, ale i doutníky a cigarety. Hraje velice dobře na housle a občas provádí chemické pokusy. Jeho charakter je často popisován jako ,,mozek bez srdce‘‘, naproti tomu má velký smysl pro spravedlnost a morální zodpovědnost, je schopen si vybudovat hluboké přátelství a často jedná podrážděně a impulzivně.

Dr. John H. Watson

Narodil se jako mladší ze dvou synů. Medicínský titul získal v roce 1878 právě v době, kdy začala Anglo-Afgánská válka. Mladý doktor musel narukovat jako vojenský lékař. Následně byl raněn v boji a poslán spět do Anglie. Zde se za výše zmíněných okolností seznámil s Sherlockem Holmesem a postupem času, jak rostlo jejich přátelství, se stal Holmesovým životopiscem. Později si Watson vzal Mary Morstanovou a odstěhoval se z Baker Street. Jeho přátelství s Sherlockem Holmesem se však nepřerušilo a stejně jako slavný detektiv nám mizí v začínající velké válce. V jeho případě to platí takřka doslova, neboť opět narukoval jako vojenský lékař. Předpokládá se, že válku přežil, ale v originální literatuře o tom není příliš zmínek.

Na rozdíl od řady scestných filmových adaptací je v originálních příbězích představen jako důstojný, inteligentní muž s dávkou hrdinství a cti. Po stránce fyzické nutno zmínit, že je to muž zrzavých vlasů a knírů se silnou čelistí, střední postavy, tělesně schopný, což opět činí značný rozdíl mezi originálem a některými ztvárněními.

inspektor Lestrade

Nejčastěji zmiňovaný detektiv ze Scotland Yardu. Holmes o něm a o inspektoru Gregsonovy zpočátku mluví jako o jednookých králích mezi slepými. Postupem času však mezi nimi mizí rivalita a dá se říci, že se do jisté míry spřátelili.

Podle knižního popisu jde o menšího muže v obličeji připomínajícího fretku.

Mycroft Holmes

Sherlockův o sedm let starší bratr. Podle Sherlocka je mnohem nadanější v pozorování detailů a dedukci, ovšem chybí mu jakákoli ctižádost a energie ku praktickému dokončení případu. Je zaměstnán ve vládě, kde je díky svým mentálním schopnostem nepostradatelný. Je členem a spoluzakladatelem Diogenova klubu.

I když nelze popřít podobu obou bratrů, je Mycroft mnohem robustnější a tlustší.

profesor James Moriarty

Vysokoškolský profesor, matematický genius, ale především největší nepřítel Sherlocka Holmese, který ho nenazval jinak než ,,Napoleonem zločinu“. V roce 1891 se utkali na skalní římse nad Reichenbašskými vodopády. Až do oku 1894 panoval názor, že zde největší spolu s největším zločincem 19. století skonal i největší ochránce zákona té doby. Ten rok se ovšem ukázalo, že Holmes přežil a kvůli možnému nebezpečí ze strany Moriartových poskoků se byl nucen skrývat.

Irena Adlerová

Krásná a přesmíru chytrá herečka a zpěvačka amerického původu. Jedna z mála lidí a jediná žena vůbec, která přechytračila Sherlocka Holmese. Tím si u Holmese vysloužila označení ,,žena všech žen“.

paní Hudsonová

Starostlivá domovnice v bytě na Baker Street. Je často uváděna do rozčilení Holmesovým pohledem na pořádek, jeho chemickými pokusy i mnohdy podivnými klienty.

O jejím vzhledu není moc známo, ale podle všeho se jedná o starší ženu rázné chůze.
zpět